неділю, 20 грудня 2015 р.

Я – педагог і особистість

Навчаючи – учись, навчаючи – твори, у процесі творчості – навчай


               Кожна людина, чи то доросла, чи то дитина, це особистість, унікальна і неповторна, що має свої власні достоїнства й недоліки. Психологами доведено, що творчі можливості людини безмежні. У кожного з нас прихований величезний творчий потенціал. Проблема лише в тому, щоб дати вихід своїм можливостям.
                  Отже, маю завжди знаходитися в постійному творчому пошуку нових ідей та задумів. Та головне, не вичерпати себе, не спинитися, щоб не відстати від стрімкого плину часу.      
               Я – учитель. І цим дуже пишаюся. Адже саме в освітянській галузі є велика нагода розвиватися й удосконалювати себе постійно. На мою думку,справжній учитель має бути творцем своєї справи.
                Навчаючи інших, багато чому вчуся сама. І тому моє педагогічне кредо – «Навчаючи – учись, навчаючи – твори, у процесі творчості – навчай». Завжди пам’ятаю , що маю бути гарним прикладом в усьому для своїх дітей і для своїх вихованців. Мрію зробити процес навчання джерелом втіхи та задоволення. І тут має бути важливим усе: і приємна посмішка, і спокійний голос, і гарні комунікативні навички, ну і, звичайно ж, почуття гумору.

 Мої випускники




Мої п'ятикласники


З досвіду роботи

         Урок успішний тоді, коли вдалося спочатку здивувати учнів, а потім спрямувати на відкриття нового, заглибившись у процес творчого пошуку.
          Пам'ятаймо, що успіх - це не просто позитивний результат роботи на уроці, це, скоріше, перемога, яку визнали самі ж учні.  Тож, проблема над якою я працюю – це « Створення комунікативних ситуацій на уроках іноземної мови з метою стимулювання креативності учнів».
       Урок планую з цікавої розминки: віршування або римування. Для учнів-початківців використовую римування за малюнками.  Ігрові моменти на уроках допомагають активізувати мовлення учнів, урізноманітнити процес вивчення іноземної мови.
        Епіграфом уроку  використовую афоризми, цікаві висловлювання відомих людей.
       Мовна розминка на уроці, є обов'язковою, адже учні розмовляють іноземною мовою лише 2-3 години на тиждень. Тому, warming up activities допомагають захопити учнів чимось цікавим, налаштувати на серйозніше спілкування. Завдання різноманітні, але цікаві, корисні і обов'язково пов'язані з темою уроку. 
      Плануючи наступні етапи уроку враховую рівень підготовки учнів, їх інтереси та здібності.
            Розвиток діалогічного мовлення - запорука успішному спілкуванню.
     Написання записок, реклам, листівок, листів спонукає учнів вивчати англійську мову краще.
           Творчість дітей особливо виявляється в поетичних перекладах англійських віршів, презентаціях, театральних шоу з казковими героями(особливо подобаються казки сучасної інтерпретації).
    Для підвищення мотивації учнів до навчання, якісного формування комунікативної активності, я впроваджую нестандартні уроки (урок-подорож, урок-шоу, урок-рольові ігри, урок-залік), дискусії, метод проектної роботи,  знайомство з фразеологією англійської мови.
          Ефективність використання пісень для навчання мови пояснюється тим, що пісні на уроці пожвавлюють викладання, вносять різноманітність, викликають позитивні емоції та створюють високу мотивацію. Щоб підтримати інтерес до навчання залучаю дітей до ігрової діяльності. Граючись - діти вчаться. Кожний ігровий момент активізує роботу учня на уроці.
     Складовою частиною своєї роботи вважаю опрацювання країнознавчого матеріалу. Це активізує пізнавальну діяльність учнів, залучає до діалогу двох культур.
     Прагну навчити учнів не просто говорити, а говорити правильно, тому використання таких вербальних засобів навчання як граматичні таблиці та схеми сприяють більш ґрунтовному й легкому засвоєнню навчального матеріалу.

        Таким чином, кожний  урок -  це новизна, творчий пошук учнів і вчителя, співробітництво, радість спілкування іноземною мовою.








1 коментар:

  1. Вчителі багато, але мало хто присвячують себе повністю своїм студентам.
    Озираючись назад, я знаю, що ті вчителі, які передав нам не тільки знання, але блиск хороший приклад, вони приємно пам'ятати. І радість в їхніх серцях, звичайно, величезний, коли ви подивіться на їх випускників.

    ВідповістиВидалити